jueves, 17 de noviembre de 2011

la responsabilitat és nostra

Cada cop n'estic més convençuda, la responsabilitat és nostra.
Què és la política? Ens pot solucionar la vida? Qui fa política?
Ens prometen la lluna o encara més, sortir de la crisi, com si la solució real passes exclusivament per les polítiques d'un govern.
Senyors i senyores , estic convençuda que si volem canviar les coses és moment d'aixecar-nos del sofà i ser responsables amb el nostre paper sigui quin sigui: ciutadà, client, consumidor, mare, estudiant, pare, fill, net...en definitiva , nosaltres mateixos.
La política està en les nostres mans i  com sabem que no fem les coses bé preferim pensar que no és culpa nostra si estem o no a la crisi.
Hem de fer ús del nostre paper, explotar les possibilitats de fer mal a aquelles coses que critiquem. Des del moment que ens aixequem fins que anem al llits totes i cadascuna de le decisions SÓN POLÍTICA!
Per a poder caminar pel cami que desitgem , primer haurem de donar nosaltres el primer pas, tranquils, després ja vindrà l'Estat a asfaltar-lo.

Un país sencer no arriba a una situación desastrosa només amb una mala gestió d'un govern  (i "oju" que no estic afirmant que el govern d'un país no sigui el principal responsable del malbaratar  recursos i de realizar una mala gestió) hem de tenir en compte les decisions individuals de les persones que sumades podriem afirmar com a un "interés general"del poble que molts cops determinen el camí d'un país encara que a noslatres, formiguetes , no ens ho sembli.
Si nosaltres, que no tenim cap tipus de presió política, quan anem a un supermercat i dubtem entre comprar un cafe normal més barat i un café de comerç just un pel més car , sempre acabem comprant el barat (siguin quines siguin les raon) no podem pretendre que les altres esferes de govern tinguin en consideració coses que nosaltres no tenim. No es s'endeutarà un govern per a poder oferir als ciutadans i ciutadanes unes prestacions "inaguantables" per a poder governar la propera legislatura? Però si nosaltres mateixos li comprem un kinderbueno al nostre nen per a tenir-lo callat a casa i haver d'obligar-lo a menjar-se una poma.

Insisteixo, passa per les nostres mans, prediquem amb l'exemple. Aqui us deixo un llistat d'empreses a les quals jo he decidit no comprar mai més perquè realment no accepto la seva manera de produir (explotación infantil, contaminación massiva del medí , etc.)

Vosaltres decidiu, nosaltres decidim.


  • McDonald's CorporationTrabajo infantil en Inglaterra y China, explotación laboral, excesivo consumo de carne con consecuencias ecológicas y sociales negativas.

  • BayerImportación de materias primas de regiones sumidas en conflictos bélicos, financiación de ensayos clínicos no éticos, trabas a la fabricación y comercialización de herbicidas peligrosos y trabajo infantil en los proveedores de materias primas.

  • Levi'sExplotación, acoso sexual y otras irregularidades en empresas proveedoras

  • FordImplicación en la guerra sucia de los años setenta y ochenta en Argentina; sexismo y racismo en las plantas de producción.

  • Walt DisneyTrabajo infantil, explotación y abusos en empresas proveedoras.

  • Mercedes-Benz

  • Comercio de armas atómicos y minas antipersona, cooperación con regímenes militares, destrucción del medio ambiente.

  • Coca ColaPersecución contra los sindicatos con escuadrones de la muerte en empresas envasadoras, explotación y trabajo infantil en la recolección de naranjas, discriminación racial.

  • Nestlé: explotación infantil en la recolección de cacao en Africa. discriminación racial.

  • NIKE:Durante el año 1991 se inicio la denuncia del uso de trabajo infantil en la fabricación de las costosas zapatillas de la multinacional 

  • ADIDAS:Las empresas locales, subcontratadas por las multinacionales, empezaron a pagar 8 rupias más por balón (una miseria) para eludir problemas. Sin embargo, Adidas lo consideró un exceso y fabricó sus balones para el Mundial de Francia en Marruecos. ADIDAS ha transferido toda su producción a Asia, cerrando todas las factorías en Europa. También fue denunciada por explotación infantil.

  • En India, 55 millones de niños trabajan en la elaboración de la artesanía textil. En Pakistán es muy difícil saber cuántos. Las multinacionales de ropa deportiva han perfeccionado la estrategia: los niños trabajan en casa.
    EL CORTE INGLES, INDITEX(Zara, Máximo Dutti, Stradivarius, Pull and Bear, Berska y Oysho) , CORTEFIEL, MANGO
    Son las empresas citadas por una investigación realizada por Intermon.

  • BP Financiación de guerra civil y tráfico de armas, destrucción del medio de vida en regiones petrolíferas, colaboración con regímenes militares.

    I així infinits.

  • 1 comentario: